Klimaat & weer

Hoe je een eigen weerstation kunt maken met de Einstein-tablet
4 lessen | MB groep 3,4,5 | 60 minuten per les | BB groep 6,7,8 | 90 minuten per les

Middenbouw: Weer meten
Duurzame energie is de energie van de toekomst. Het raakt niet op en veroorzaakt geen luchtvervuiling. Maar hoe zorg je ervoor dat je duurzaam elektriciteit kunt opwekken? Zou dat ook op school kunnen? Om dit te onderzoeken leren de leerlingen werken met de Einstein tablet om zo licht en temperatuur te kunnen meten. Ze ontwerpen een eigen windmeter en onderzoeken op welke plekken op school het meeste licht of de meeste wind is. Met deze informatie maken ze een voorstel hoe de school het best haar eigen duurzame energie kan opwekken.

Bovenbouw: Het klimaat in de klas
Voel jij je ook wel eens een beetje suf in de klas? Dat heeft te maken met het binnenklimaat. De leerlingen denken na over het klimaat in de klas en leren hoe ze de bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid, het licht en geluidsniveau kunnen meten met de Einstein tablet. Vervolgens gaan ze onderzoek doen naar klimaatveranderingen binnen de klas en de effecten daarvan. Ten slotte presenteren ze hun onderzoek en de resultaten aan de rest van de klas.

Wat zit er in deze Maakbox?

  • Instructies voor de leerkracht
  • Apparatuur: Einstein tablets
  • Werkboek “Meten met MiLab”
  • Föhns
  • Mystery bags om een windmeter mee te maken
  • Verbruiksmateriaal

Online:

  • Instructievideo’s voor de leerkracht

De hoeveelheid materialen is gebaseerd op 300 leerlingen, groep 3 t/m 8.
Altijd voldoende voor de hele klas!

Wat is een Einstein tablet?
De Einstein tablet onderscheidt zich van andere tablets door ingebouwde sensoren die o.a. licht, UV stralen, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en geluidsniveau kunnen meten. De data die met de experimenten verzameld wordt kan direct toegepast worden in gebruiksvriendelijke analyse programma’s en interactieve multimedia activiteiten. De Einstein tablet in ontworpen voor basisschoolkinderen en ouder.

Bestel deze Maakbox nu!
Bestel deze Maakbox voor één periode tussen twee schoolvakanties. Of kies er nog meer Maakboxen bij om verzekerd te zijn van een jaar rond W&T-aanbod. Wij bezorgen de box(en) in overleg en halen deze aan het eind van een periode weer op. Jij en je team krijgen gedurende elke periode dat er een Maakbox op school is ook toegang tot onze online begeleiding. De huurkosten zijn € 1,- per leerling per les (excl. BTW, voor 300 leerlingen x 4 lessen per Maakbox).
Klik op de bovenstaande knop om te beginnen met bestellen.

Maakbox informatie

Hoe je een eigen weerstation kunt maken met de Einstein-tablet

De leerlingen gaan elke les iets meten met tablets met ingebouwde sensoren: temperatuur, luchtdruk, geluid, smog, CO2, etc.

Lessen

Voor deze Maakbox staan nog geen lessen online.