Menu
Je leest een artikel uit onze kennisbank. Klik hier om het overzicht van alle artikelen te bekijken.

In ieder boek zit een maakopdracht

Een van de randvoorwaarden om een goede Wetenschap&Technologie (W&T) activiteit aan te bieden, is werken vanuit een contextrijke omgeving. Daarnaast is het werken met echte materialen en vanuit een helder doel ook een vereiste.

De meest voor de hand liggende contextrijke omgeving om voorbeelden uit te halen zijn de zaakvakken. Een onderwerp vanuit aardrijkskunde of geschiedenis is vaak uitermate geschikt.

Maar soms ligt de oplossing nog dichterbij dan je denkt.
Namelijk in het boek dat je aan het voorlezen bent. In ieder boek, in ieder hoofdstuk zit wel een maakopdracht verstopt. En door met de juiste bril te kijken, is het na het lezen van dit artikel een makkie om er de volgende keer zelf één te vinden.

Tijdens onze jaarlijkse teamdag, hebben wij het heft in eigen hand genomen en begonnen we de dag met het lezen van een paar prachtige kinderboeken. Alle Maakotheek-collega’s kozen één boek en gingen op zoek naar een geschikte opdracht. Dit los van leeftijd, leerjaar of gender van de leerling.
IMG 3106

In ‘Het grote boek van Madelief’ moet de opa van Madelief bij zijn tuinhuisje de rozen snoeien, maar hoe doe je dat, zonder dat je jezelf prikt aan de vervelende doorns? Maakopdracht: Ontwerp een snoei-oplossing, die tevens je handen beschermt tegen doorns.
IMG 3109
Terwijl Otje en haar vader weggaan uit het hotel en de wijde wereld intrekken, wil Otje graag een veilige plek voor de muizen hebben. Want anders worden ze in het hotel vastgegrepen door de poes. Maakopdracht: Hoe kan je een veilige plek voor de muizen creëren?
IMG 3110
Indy heeft ADHD en vertelt in dit boek hoe zij het leven ervaart. Zij ging op zoek naar de herkomst van haar naam. Eigenlijk zijn indianen-namen veel leuker. Ze was liever een indiaan geweest! Maakopdracht: onderzoek hoe indianen wonen en bouw een woning in die stijl.
IMG 3114
In ‘De capibara’s’ wordt het vluchtelingenprobleem besproken, op kinderniveau, met dieren in de hoofdrol. De dieren gaan met elkaar op zoek naar een nieuw huis voor deze nieuwe bewoners. Maakopdracht: Ontwerp een mooi nieuw huis voor iemand die dat nodig heeft.
IMG 3116
Wie kent ze niet: de boeken van Kikker. In dit boek is Kikker jaloers op Eend, omdat die kan vliegen. Kikker wil ook vliegen, maar al zijn pogingen mislukken. Maakopdracht: Ontwerp op oplossing, zodat Kikker wel kan vliegen.
IMG 3123
Borre heeft een nieuwe vriend, een olifant. Maar ja, hoe verstop je een olifant? Hij past niet eens door de deuropening van je huis? Toch wil Borre heel graag de olifant in zijn huis binnenlaten. Maakopdracht: Maak iets opdat de olifant toch naar binnen kan.
IMG 3119
Ben jij wel eens bang in het donker? Kleine Beer wel: hij wil niet gaan slapen als het zo donker is in de grot. Grote Beer komt met veel verschillende oplosingen, zoals een mooie lantaarn, maar uiteindelijk vind Kleine Beer het licht van de maan toch de beste oplossing. Maakopdracht: Wat verzin jij als je bang bent in het donker?
IMG 3124
In ‘Zijn we er bijna’ vinden de eenden allemaal materialen, ze willen er wat mee geaan bouwen, maar hebben nog geen idee wat. Uiteindelijk vinden ze het materiaal wat ze hebben het meest geschikt om er een vlot mee te bouwen. Maakopdracht: Draai het eens om. Bied materiaal aan en laat de kinderen zelf bedenken wat ze er van kunnen maken.
IMG 3134
In ‘Het Ministerie van Oplossingen’ voegt een groep kinderen zich bij een geheim genootschap. Een super spannend bovenbouw-boek wat veel kinderen zal aanspreken. In het verhaal is de autoradio kapot en is het super saai in de auto zonder muziek. Maar wat nou, als de auto zelf muziek maakt, zonder radio? Maakopdracht: Ontwerp een muziekmakende auto.