Menu
Je leest een artikel uit onze kennisbank. Klik hier om het overzicht van alle artikelen te bekijken.

De klas van juf Patty en juf Rajni

CBS Het Middelpunt in Hoogvliet is één van de scholen die gebruik maakt van onze Maakboxen. Deze periode werken zij met de Maakbox Maak je eigen controller.
Wij gingen langs om een kijkje te nemen bij de lessen in groep 5 en 6. Juf rajni 1 3
Juf Rajni begint de les met voorkennis ophalen. Wat weten de leerlingen al van een stroomkring? De vorige les hebben de leerlingen een woordweb gemaakt van alle woorden die te maken hebben met stroom. Woorden als geleider, isolator, energie, batterij, schakelaar, gesloten stroomkring: ze staan er allemaal op. Het blijkt een handig geheugensteuntje te zijn als de leerlingen het even niet meer weten.

De leerlingen staan te popelen om te beginnen! In deze les gaan ze namelijk zelf een muziekinstrument maken die ze met de Makey Makey kunnen ‘bespelen’. Al gauw ligt iedere tafel vol met aluminiumfolie en ijzerdraad, en even later zijn er al een aantal instrumenten klaar om getest te worden.
Juf patty 1
Ook bij juf Patty gaan de leerlingen graag aan de slag met techniek. In haar klas worden de zelf gemaakte instrumenten getest met het computerprogramma Scratch. Daarmee zien, of in dit geval horen, de leerlingen direct of ze een goede gesloten stroomkring hebben gemaakt met de Makey Makey en hun instrument.

Juf Patty geeft toe dat deze nieuwe manier van lesgeven wel even wennen was voor haar. Bij onderzoekend en ontwerpend leren gaat het erom dat je de leerprocessen van de leerlingen begeleidt, je laat hen vooral zelf dingen uitzoeken en uitproberen.