Menu

Klimaat & weer

primair onderwijs (groep 3 t/m 8)

voortgezet onderwijs (onderbouw vmbo/havo/vwo)

In deze lessenserie gaan leerlingen onderzoek doen naar weerindicatoren als temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid (mb) alsmede wind en regen (bb) en ontwerpen met de opgedane kennis een eigen weerbericht (mb) met behulp van een greenscreen en ze ontwerpen windmeters en meetinstrumenten voor een zelfgekozen klimaat (bb).

Wat zit er in de Maakbox?

lesbrieven

primair onderwijs: 4 lessen middenbouw én 4 lessen bovenbouw
voortgezet onderwijs: 4 lessen onderbouw (vmbo/havo/vwo)
en bijbehorende werkboeken en werkbladen

apparatuur

Micro:bit & Weather:bit, tablet, weerstation.

materiaal

Green screen, materialen om windmeters te maken

videoinstructie

Online videoinstructies van elke les.

KlimaatWeer-Microbit-Weatherbit.png

Wat is een micro:bit?

De micro:bit is een programmeerbare microcomputer die bedoeld is voor draadloze toepassingen. Op het apparaatje zitten 25 LED-lampjes (5×5 matrix) en twee knoppen (A en B), met koperstrips aan de onderkant. Ook heeft de micro:bit sensoren voor het meten van licht, beweging (versnelling en kompas), temperatuur en draadloze communicatie. In deze lessenserie wordt hij gekoppeld aan de weather:bit, die ook sensoren heeft voor o.a. luchtvochtigheid en luchtdruk.

Je huurt een Maakbox van schoolvakantie tot schoolvakantie. De huurkosten bedragen €1.200,– (excl. BTW) per Maakbox. Een Maakbox huur je voor de hele school tegelijk en is geschikt voor gebruik in circa 10 klassen / tot 300 leerlingen per school per periode. (PO: groep 3-8, VO: onderbouw vmbo/havo/vwo). Wil je de Maakbox gebruiken op een kleinere school of voor een beperkt aantal klassen? Neem dan contact op met onze medewerkers voor overleg over de mogelijkheden.
Vraag vrijblijvend een offerte aan of bestel direct
Bestel deze Maakbox voor één periode tussen twee schoolvakanties. Of kies er nog meer Maakboxen bij om verzekerd te zijn van een jaar rond W&T-aanbod. Wij bezorgen de box(en) in overleg en halen deze aan het eind van een periode weer op. Jij en je team krijgen gedurende elke periode dat er een Maakbox op school is ook toegang tot onze online begeleiding.

Wil je liever een “op maat” voorstel voor Maakboxen ontvangen? Ook dat kan! Klik op de bovenstaande knop om te beginnen.

Instructievideo's

Instructie micro:bit & weather:bit
Een Windmeter Maken (Les 1 bovenbouw)

Video's Middenbouw

Les 1
Les 2
Les 3
Les 4

Video's Bovenbouw

Les 1
Les 2
Les 3
Les 4

Video voor in de klas

Extra Weerbericht! (MB Halverwege Les 1)